İnert Gazlı Söndürme Sistemleri
Yangın tehlikesi yüksek olan, büyüme ve yayılma ihtimali güçlü olan durumlarda kullanılan inert gazlı söndürme sistemleri, hassas dokümanların ve kıymetli eşyaların olduğu alanlarda kullanılabilir; çünkü elektriği iletmez ve arkasında kalıntı bırakmaz. Inert gazların kullanıldığı bu sistem yanıcı sıvılar bölgesinde çıkan yangınlarda ve gizli alevlenmelerde çok etkilidir.
Birincil yangınlara hızlı tesir etmesi ve akabinde çıkabilecek devam yangınlarının önlenmesi konusunda çok başarılı bulunmaktadır. Elektronik ekipmanların olduğu yerlerde yangına müdahale sistemi olarak kurulan inert gazlı söndürme sistemleri, tozların, köpüğün ve suyun kullanıldığı söndürme sistemlerinden daha az zarar vermektedir. Yangına püskürtülmesiyle ortaya çıkan söndürücü ve önleyici gaz, sadece ama sadece havalandırma ile ortamdan kolayca uzaklaşabilmekte ve neticesinde alan temizlenebilmektedir.
İnert Gazlı Söndürme Sistemleri Nedir?
İçeriğindeki gaz tiplerinin söndürme yetenekleri merak edildiğinde inert gazlı söndürme sistemleri nedir sorusu aratılır ve muhtemel olarak şu cevaba erişilir;
İçeriğinde nitrojen, argon ve karışık gazların kullanıldığı, hassas söndürme yeteneğine sahip söndürme sistemlerine inert gazlı söndürme sistemleri adı verilir. Söndürücü gaz deposu, silindir sistemi, pnömatik bırakma cihazı, zaman geciktirme cihazı, yangın algılama ve söndürme kontrol paneli, değiştirme vanası, devre dışı bırakma vanası, güvenlik vanası, seçici vana, basınç düşürücü, elektrikli kapı kapatma ünitesi, pnömatik siren, elektrikli siren, flaşör, dedektör, SPA nozulu, RD nozulu ve basınç tahliye damperi kısımlarından oluşan sistem komplike bir müdahale sergilemektedir.
A tip yangınlardaki katı maddelerde, B tipi yangınlardaki yanıcı sıvılarda ve C tipi yangınlardaki yanıcı gazlarda etkin olarak söndürme kabiliyeti bulunur. Yanmaya başlayan maddenin üzerinde, ortamdaki azot ve argon gazını arttırarak oksijen miktarını hızlıca düşürür. Yaptığı iş aslında o bölgedeki oksijenin yanan alanı terk etmesini sağlamaktır.
Karışık olarak kullanılan gazlar ise azot, argon ve karbondioksit gazıdır. Bu gazların kullanılma oranı azot % 52, argon % 40 ve karbondioksit % 8 şeklindedir. Görüldüğü gibi söndürücü madde olarak argon ve azot gazları daha aktiftir.
İnert Gazlı Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?
En hassas ve önemli bölgelerde kullanıldığı için, inert gazlı söndürme sistemleri nasıl çalışır konusunu en ince detayına kadar bilmek hayati önem taşır. Bünyesindeki ısı ve alev dedektörleri, kesintisiz olarak alanı sürekli taramaktadır. En ince belirtiyi es geçmeden algılama sorumluluğu vardır. Olası yangında, tarayıcı dedektörler ana panele hızlıca sinyal göndermektedir. Panel kendisine gelen sinyalle birlikte seçici vanayı aktif hale getirir.
Eş zamanlı olarak mekandaki insanların uyarılması ve tahliyesi için kontrol odasına bir çağrı gönderir. Bu çağrı alarm niteliğindedir. Kısa bir süre sonra söndürme işlemine başlayarak, borulardan gazları nozullara gönderir, alevlerin üzerindeki oksijen uzaklaştırılır. Yangın böylece söndürülür. Olay yerine yetişecek itfaiye ekiplerine de en sağlıklı zaman dilimi kazandırılmış olur.