trarenfrru

Yangın Pompası Çeşitleri

Su kaynağının basıncının az olduğu zamanlarda, çekilen suyun basıncını arttırarak itfaiye ekiplerinin tazyikli su püskürtmesini sağlayan yangın pompası, diğer tüm sistemlerde de kullanılabilmektedir. Sprinkler ile dağıtımı yapılan otomatik yangın söndürme sistemlerinde, itfaiye yangın söndürme aracının ağız kısmında ve binalardaki yangın dolaplarının çıkış noktasında yangın pompası kullanılabilmektedir.

Su kaynağına olabildiğince yakın olan pompalara ana pompa, yedek pompa ile birlikte monte edilmektedir. Kaliteli ve işlevsel pompaların itfaiye araçlarında kullanılması çok önemlidir. Hareketli olan ve büyük yangınlara müdahale edebilen itfaiye araçları, bazen araçla yaklaşmanın mümkün olmadığı uzaktaki alevlere bazen de çok yüksek binalara müdahale etmektedirler. Ne kadar kaliteli ve dayanıklı olursa olsun yangın pompaları periyodik olarak bakılması, eksiklerinin tamamlanması ve arızalarının vakit geçirilmeden giderilmesi gereken parçalardandır. Periyodik bakım ve kontrol için önerilen süre haftada bir olacak şekildedir.

  • Yangin Pompalari Cesitleri
    Yangin Pompasi Cesitleri
    Yangin Pompasi Hesabi
    Yangin Pompasi Secimi

Yangın Pompası Seçimi

Kullanılacak olan araç, kaynak veya riskli bölge yangın pompası seçimi için lazım olan en önemli kıstaslardır. TSE onaylı ve NFPA20 sertifikalı olan pompalar en kaliteli olanlardır. Yangın pompası seçiminde yangın söndürme sisteminin işlevi ve mekanik yapısı gözetilmelidir.

Piyasadaki en yaygın ve fonksiyonel yangın pompası türleri; jokey pompa, kompakt tip pompa, paket tip pompa, yatay tip dizel pompa, yatay tip elektrikli pompa, dik tip elektrikli pompa, tek kademeli pompa, uçtan emişli pompa ve dik türbin pompadır. Profesyonel ekipler tarafından mühendisler gözetiminde montajı yapılmalıdır.

Yangın Pompası Hesabı

Yangın pompası hesabı kanuni prosedürler ve sektörel yönetmelikler çerçevesinde yapılmalıdır. Zira yangın anında söndürme ekiplerinin söndürme işlemine odaklanması, yetersiz pompa ile uğraşmaması gerekir. Hesabı iyi yapılmamış pompalar itfaiye ekiplerine zor anlar yaşatır.

Anma debisi baz alınarak yapılan yangın pompası hesabında debinin % 150’lik basıncının anma basıncının % 65’lik değerinden düşük olmaları gerekmektedir. Yangın pompası hesabı yapılırken, pompanın debisi, pompanın basıncı, su deposunun kapasitesi, hidrantın mesafesi gibi etkenler düşünülmelidir. Ana pompanın yanı sıra bir de yedek pompanın olması hem can hem de mal güvenliği için çok mühimdir.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Lider Yangın ve Güvenlik Sistemleri
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Çamçeşme Mh. Coşkun Sk. No:12/1 Lider Plaza Kat : 3 Pendik/İstanbul
  • Fax: +90 (216 ) 596 00 18
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sosyal

Bizi sosyal kanallardan takip edebilirsiniz.