trarenfrru

Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri

Son zamanların popüler yangın söndürme sistemlerinden biri olan temiz gazlı söndürme sistemleri LPCB ve UL onaylı olarak üretilmektedir. FM 200 gazlı söndürme sistemi olarak da bilinen bu sistem, insan sağlığına zararlı olan halon gazının yerine kullanılan ve herhangi bir risk teşkil etmeyen gazları içeren sistemdir. Yangına müdahaleden sonra etrafta toksit bırakmaması ve elektriği iletmemesi tercih sebepleri arasındadır.

Olumlu özellikler sayesinde hassas materyallerin bulunduğu odalarda faydalı olmaktadır. Özellikle tarihi eserleri barındırıldığı müzelerde, elektrik odalarında, jeneratör birimlerinde, bilgi işlem odalarında, güvenlik odalarında, telefon santrallerinde, değerli evrakların bulunduğu arşivlerde çk işe yaramaktadır.

  • Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri
    Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri
    Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri
    Temiz Gazli Sondurme Sistemleri4
  •  

    pdf

Sadece 10 saniye gibi kısa bir sürede boşalabilmesi, ekonomik olması, Halon 131 gazının yerine kullanılabilmesi, insanların da bulunduğu yerlerde korkusuzca kullanılabilmesi, artık bırakmaması, kimyasaldan daha ziyade yangınlara fiziksel olarak müdahale etmesi, ozon tabasına zarar verici etkisinin bulunmaması, iletken olmaması, koku içermemesi ve renksiz olması en bilinen ve beğenilen özellikleridir.

Temiz Gazlı Söndürme Sisteminde Kullanılan Gazlar

Elektriksel alanlarda ve değerli materyallerin bulunduğu yerlerde korunması gereken şeylerin temiz gazlı söndürme sisteminde kullanılan gazlar sayesinde, yangın esnasında müdahalede herhangi bir zarar görmemesi sağlanmaktadır. Bu sistemde en fazla kullanılan gaz FM 200 gazıdır.

42 bar basınç altında hazır halde bekleyen ve rengiyle kokusu bulunmayan FM 200 gazı, bu sektörde çalışan herkes tarafından müşterilere tereddütsüz bir şekilde tavsiye edilen bir gazdır. A ve B tipi fiziksel yangınlarda söndürme yeteneği bulunmaktadır. Kimyasal literatürde heptafluoropropane olarak bilinen FM200 gazı, insan sağlığına zarar vermemektedir.

Gazlı Söndürme Hesapları

Tüm gazlı yangın söndürme sistemlerinin otomatik olarak döşendiği mekanlarda gazlı söndürme hesapları da yapılmak zorundadır. İyi ve bilimsel bir etüt çalışması ile, kullanılacak alanın büyüklüğü, söndürülecek malzemelerin cinsi ve olası hava sirkülasyonları hep incelenmesi gereken ve hesaplanması şart olan ilkelerdir.

Temiz gazlı söndürme sistemleri; 170 moleküler ağırlığa sahip, 29.12 bar kritik basınç, 3.91 bar buhar basıncı, yüzde 0 ozona zarar verme riski, 2900 sera etki potansiyeli hesaplanarak tasarlanmalı ve ürün olarak sunulmalıdır. Bilgisayar yazılımı kullanılarak hidrolik analizi de yapılması gereken bu sistemde, yangın anında gazın boşalma süresin iyi ayarlanmalıdır. Satış öncesi yapılacak testler ile dayanıklılığı ve diğer nokta ölçümleri yapılmalıdır.

Gazlı Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Oldukça hassas bölgeleri ve maddeleri koruyacak olan gazlı söndürme sistemleri nasıl çalışır konusuna da değinelim. Tüm kurulumu tamamlandıktan sonra, mühendislik detayları dikkat edilerek teslim edilen gazlı söndürme sistemleri, korunacak bölgeye ayrı ayrı döşenmelidir.

Söndürme sisteminin yanı sıra her odaya veya alana söndürme kontrol paneli de sadece o bölgeyi kontrol edebilecek şekilde yerleştirilmelidir.

Çapraz zon yöntemi ile yerleştirilen algılama detektörleri, yangına otomatik müdahaleyi sağlayacağı için hatasız döşenmelidir. Çift detektör sisteminde ilk algılamadan sonra kesik siren çalması, iki detektörün algılamasından sonra yangını haber veren kesintisiz siren çalması gerekir.

Siren çalmaya başladıktan 30 saniye sonra gazlar alevlerin üzerine boşaltılmaktadır. Işıklı sistem ile uyarı başladığında ise gazın alevlere boşaltıldığı anlaşılmaktadır. Böylece olası yangın riski bertaraf edilmiş olur. Müdahale ekipleri gelip soğutma çalışmalarını yapabilir, ortamdaki korunması gereken malzemelerin veya sistemin ne kadar zarar gördüğü uzmanlar tarafından tespit edilecektir.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Lider Yangın ve Güvenlik Sistemleri
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Çamçeşme Mh. Coşkun Sk. No:12/1 Lider Plaza Kat : 3 Pendik/İstanbul
  • Fax: +90 (216 ) 596 00 18
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sosyal

Bizi sosyal kanallardan takip edebilirsiniz.