Sprinkler Sulu Yangın Söndürme Sistemleri
Yangının üst taraftan söndürülmesi gerektiği zamanlarda, içeriğindeki kimyasalları ve suyu aniden ateşin üzerine boşaltarak, yangının kontrol altına alınmasını sağlayan sprinkler sulu yangın söndürme sistemleri, otomatik müdahale sistemleri içerisindedir. Birden büyüyen yangınlar küçük söndürme tüpleriyle müdahale etmenin zor olduğu durumlardır. Yangının aniden büyüme potansiyelinin yüksek olduğu yerlerde, otomatik algılama sensörlerinin harekete geçirdiği sprinkler sulu yangın söndürme sistemleri, işletmeleri veya diğer ticari kuruluşları hem büyük bir can kaybından hem de devasa mal kaybından kurtarmaktadır.
Özellikle A ve C sınıfı yangınlarda büyük iş gören sprinkler sulu yangın söndürme sistemleri, çok geniş alanlarda oldukça işlevseldir. Birçok sprinklerin bir arada muhteşem müdahale yeteneğine sahip olması avantajdır. Öyle ki; sistemde bulunan bir adet sprinkler boyutuna göre en az 9 metrekare en çok 21 metrekare alanı koruyabilmektedir. Aynı işleve sahip onlarca sprinklerin yangına müdahalesi çok kolay ve etkili olmaktadır.
Yoğun materyal bulunduran ticari kuruluşların, ekonomik değeri yüksek malzemelerini korumak adına bu sistemi tercih ettikleri görülmektedir. Uzman mühendislerin etüt çalışması neticesinde, metrekare ölçümüne göre kaç adet sprinkler takılacağı belirlenmektedir.
Sprinkler Sistemi Nasıl Çalışır?
Otomatik müdahale sistemlerinin çoğu, yangın algılama sensörlerinin dumanı veya yüksek ısıyı algılamalarıyla birlikte devreye girmektedir. Yani sprinkler sistemi nasıl çalışır konusunun ilk etabı bu şekilde gerçekleşmektedir. Dumanı ve yüksek ısıyı algılayan sistem bir yandan yangına müdahale için hızlıca hazırlanırken diğer yandan can kaybını da önemsemekte ve alanda bulunan insanlara alarm vasıtası ile yangını haber vermektedir.
Algılama sensörlerinin işlemi başlayınca ardından yükselen ısının düşürülmesi, yükselen dumanın aşağılara baskılanması ve tahliyenin kolaylaştırılması işlemi başlar. Böylece yangın müdahale personelinin görsel olarak yangına müdahalesini kolaylaştırır. Sistemde suyun akmasını sağlayacak olan ince camdan yapılmış tüpler, sıcaklıkla birlikte patlar ve sistemin boşaltılma süreci başlamış olur.
Sprinkler Sistemi Fiyatları
Firmamızın garantili olarak montajını sağladığı sitemlerin tümü gibi sprinkler sistemi fiyatları da piyasaya göre oldukça uygundur. Yaptığı işleve göre fiyatlandırması hiçbir müşterimiz tarafından olumsuz değerlendirilmemektedir. Olası bir yangında kurtaracağı can ve malların değeri sprinkler sistemi fiyatlarıyla ölçülemez.
Firmamız siz değerli müşterilerine, piyasanın zorlayıcı ticari kurallarının aksine hem ödeme türünde hem de fiyatlarda kolaylık sağlamaktadır. Uzman ekibimizin rehberliğinde sistemin nasıl çalıştığı ile ilgili bilgilendirici eğitimler verilmekte, olası tehlikeli durumlarda tahliye, kurtarma, söndürme ve yeniden alevlenmesini önleme çalışmaları hakkında uygulayıcı dersler sunulmaktadır.
Sprinkler Sistemi Hesabı
Deneyimli mühendislerimizin ve teknisyenlerimizin öngöreceği sprinkler sistemi hesabı, tamamen bilimsel ilkelere göre yapılmaktadır. Grid borulama, loop borulama veya ağaç borulama yöntemlerinden hangisinin kullanılması gerektiğine uzmanlarımız karar vermektedir. 465 metrekare alana kadar DN25 boru çapı baz alınarak iki sprinkler döşenir ve aynı sistem içerisinde katlanarak artar.
Sprinkler sistem hesabı;
DN25 boru çapı = 2 sprinkler
DN32 boru çapı = 3 sprinkler
DN40 boru çapı = 5 sprinkler
DN50 boru çapı = 10 sprinkler
DN65 boru çapı = 20 sprinkler
DN80 boru çapı = 40 sprinkler
DN100 boru çapı = 100 sprinkler
DN125 boru çapı = 160 sprinkler
DN150 boru çapı = 275 sprinkler
Bu hesap yangın tehlikesinin çok olmadığı yerler için yapılmaktadır. Tüm bu sprinkler sistem hesabı için yasal yönetmelikler ve TSE standartları referans alınmaktadır.
Sprinkler Sistemi Zorunluluğu
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve diğer genelgeler kapsamında sprinkler sistemi zorunluluğu bulunan binalar ve işletmeler;
Ofisler için; yüksekliği 30.50 metreden fazla olanlar
Apartmanlar için; yüksekliği 51.59 metreden fazla olanlar
Kapalı Otoparklar için; Bodrum katı birden fazla ve 20 araçtan fazla kapasitesi bulunanlar
Misafirhane, otel ve pansiyonlar için; yatak kapasitesi 200 adetten fazla olanlar
İşletmeler için; kullanım alanı olarak 2000 metrekareden çok alanı bulunanlar
Bunların dışında mağazalar, AVM’ler, eğlence mekanları ve toplantı salonları gibi kalabalık insan gruplarının aynı anda bulunduğu yerlerde de sprinkler sistemi zorunluluğu bulunmaktadır.