trarenfrru

Yangın Solunum Cihazı (Temiz Hava Solunum Cihazı)

Yangın solunum cihazı, oksijenin tükendiği yangın ortamında, insanların temiz hava almalarını sağlamak ve zehirlenmelerini önlemek için kullanılan cihazlardır. Yangın dolaplarının içinde yer alması gereken solunum cihazları, yangından ortaya çıkan zehirli gazlardan etkilenen insanların hayata tutunmasını sağlar. Yangına müdahale edecek personelin de zehirli dumanın ciğerlerine girmesini önlemesi açısından solunum cihazı kullanması çok önemlidir.

Yangın Tüpü Solunum Cihazi
Yangın Solunum Cihazı
Yangin Tüpü Solunum Cihazları
Yangına Müdahale Solunum Seti

Hem yanan bölgeye müdahale hem de yangında mahsur kalmış insanlara yardım etme anlamında hayati önem taşıyan yangın solunum cihazları iyi korunmalı ve yangın anında ulaşılabilir olarak, yangın dolaplarında bulundurulmalıdır. Yangında ortamdaki oksijen azalırken en fazla ortaya çıkan gaz karbondioksit olmaktadır. Bunun yanı sıra kimyevi ürünlerle uğraşan laboratuarlar, atölyeler ve diğer işletmelerde, yangının etkisi ile karbondioksit gazının yanı sıra diğer zehirli gazlar da açığa çıkmakta ve mekândaki insanların hayatını tehlikeye atmaktadır. O yüzden yangın bölgesinde en fazla vakit geçirecek eğitimli personelin, muhakkak yangın solunum cihazı takıyor olması gerekir.

Temiz Hava Solunum Cihazı Özellikleri

Temiz hava solunum cihazı özelliklerine değinecek olursak; temel olarak üç ana kısımdan oluştuğunu söylemek gerekir. Sırtta kolaylıkla taşınmasını sağlayan sırtlık, vücut ile tutunmasını sağlayan taşıma bağı ve içinde uyarı düğmesi, basınç düşürme sübabı ile emniyet ventili bulunduran taşıma çerçevesi. Bu üç ana kısmı tamamlayan diğer parça ise maskedir. Temiz havanın ağız ve burun yolu ile organizma içine çekilmesini sağlayan ve havada bulunan zehirli gazların teneffüs edilmesini engelleyen maskeler, kullanan kişinin önünü rahatlıkla görebilmesi, yangına müdahale ederken alevlerin kaynağını seçebilmesi ve gerektiğinde tahliye anında basamaklar ile çıkışı görebilmesi için cam gözlüklü olarak üretilmektedir. Cihazın üzerinde kalan havayı ölçen bir gösterge de mevcuttur. Bu gösterge ile kişi binadan gerektiği anda çıkmayı planlayabilmekte ve sürpriz durumlardan kaçınmaktadır.

Solunum cihazları TSE standartlarında genel olarak iki tür olarak üretilmektedir. İlk türü iki tüplü olup toplamda 4 litre havayı 200 bar basınç altında muhafaza etmektedir. Diğer türü ise tek tüplü olup toplamda 6 litre havayı 300 bar basınç altında bulundurmaktadır.

Temiz Hava Solunum Cihazı Kullanımı

Temiz hava solunum cihazı kullanımı sanıldığı kadar zor değildir. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bir insanın havadaki oksijeni teneffüs etmeden en fazla 4 dakika dayanabileceği gerçeğinden hareketle, solunum cihazını kullanırken düzenli soluk alıp vermeyi teknik olarak bilmek gerekir. Yangın atmosferinden etkilenip, solunum cihazı kullanırken refleks olarak nefesini tutmak veya az nefes almaya çalışmak riskli olabilir.

Tüpten çıkan temiz havanın belirli prensipler ışığında, basıncı kademe kademe azalarak solunum yollarına ulaştığını bilmek gerekir. Vanası açıldığında 200 veya 300 bar basınç ile sıkıştırılmış hava, organizmaya girmeden önce, solunum cihazı sisteminde 6-9 bar basınca kadar düşmektedir. Ancak bu temiz havanın vücuda girebilmesi için sadece solunum cihazının çalışıyor olması yetmez; kişinin kendisinin de düzenli olarak soluk alıp vermesi gerekir.

Temiz Hava Solunum Kompresörü

Temiz hava solunum kompresörü havanın devamlılığını sağlayan, taşınabilir, cankurtaran bir alettir. Solunum cihazlarındaki temiz havanın yangın sırasında kullanılması ile birlikte boşalması sonucunda yeniden doldurulması elzemdir. Özellikle vakit geçirmeden tüp dolumu yapılabilmesi, temiz hava solunum kompresörleri ile mümkün olabilmektedir. İşi yangına müdahale etmek ve çevre güvenliğini sağlamak olan itfaiye ekiplerinin sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli olan solunum cihazlarının, sadece yangından sonra değil, kullanılmadığı takdirde belirli periyotlarda kontrol edilmesi de gereklidir.

Temiz hava solunum kompresörleri sistemi içerisinde, kirli havanın emilip temiz olarak aktarılmasını sağlayan karbon filtreler de bulunmaktadır. Yangına müdahale sırasında da işlevsel olan bu kompresörler, römork üzerinde çekilerek, istenilen yere ulaştırılabilmektedir.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Lider Yangın ve Güvenlik Sistemleri
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Çamçeşme Mh. Coşkun Sk. No:12/1 Lider Plaza Kat : 3 Pendik/İstanbul
  • Fax: +90 (216 ) 596 00 18
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sosyal

Bizi sosyal kanallardan takip edebilirsiniz.