Yangın Kapısı Sistemleri
Yangın durumlarında binalardan insan tahliyesini sağlayan personelin, ana kapı yerine yangın kapısını kullanması, olası can kayıplarını önlemektedir. Yangın merdivenlerinin bir tarafının mutlaka açık olması ve dumandan etkilenme ihtimalini bertaraf etmesi binalardaki yangınlarda can kayıplarının olmasını ciddi oranda düşürmektedir.
İçeriden itilerek dışarı doğru kolaylıkla açılan ve kalabalık grupların sağlıklı bir şekilde binaları terk etmesini sağlayan yangın kapısının gösteren levhalar Türkçe “ÇIKIŞ”, İngilizce “EXIT” olarak yazılmaktadır. Elektrikler kesik olduğunda bile geceleri parlayan bir yapıda olan bu yazılar tehlikeli durumların yol göstericisidir.
Yangın kapılarının firmalar tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi, gereken bakımlarının yapılması, boya ve zayıflayan özelliklerinin giderilmesi, yön gösterici levhaların karanlıkta da işlevsel olması, müdahale ekiplerinin binayı tanımalarına yardımcı olacak bir eğitim verilmesi, tüm personele ve yaşayanlara hem yangın tatbikatı yaptırılması hem de ilkyardım eğitimi verilmesi, yangından korunmak için en önemli hususlar olmaktadır.
Yangın Kapısı Ölçüleri
Bina içindeki normal birimlerin kapıları standart ölçülerde olurken yangın kapısı ölçüleri diğer kapılar gibi ensiz ve ahşap olmamalıdır. Panik halindeki grupların ikişerli ve üçerli bir şekilde kapıdan çıkabilmesi için geniş olması gereken yangın kapıları, aynı zamanda yanmayan metaller kullanılarak yapılmalıdır.
Kalabalık insan kitlelerinin konakladığı, dolaştığı, toplantı yaptığı veya sağlık hizmeti aldığı büyük binalardan yangın kapısına yönlendirmelerin ilgili yönetmelikler çerçevesinde yapılması çok mühimdir. Olası risklerde devasa binalardan çok daha kalabalık grupların aynı anda tahliye edilmesini sağlamak için, bu tür binaların yangın kapısı ölçüleri de farklı olmalıdır.
Yangın Kapısı Özellikleri
Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik kapsamında yangın kapısı özellikleri açık bir şekilde anlatılmaktadır. Geniş ve yanmaz olması ana özellikler içinde sayılırken, çeşitli türlerde olması da muhtemeldir.
Yangın kapısının tutacak yerinin kesinlikle ısınmayacak şekilde tasarlanması, insanların çıkış anında zarar görmemesi için çok önemlidir. Çelik kapılar olabileceği gibi dekoratif kapılar da yangın kapısı türleri arasındadır. Ayrıca panik barlı yangın kapıları veya camlı yangın kapıları da türleri arasındadır.
En dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de yangın anında sağlıklı düşünemeyen insanların, içeride biriken zehirleyici gazların veya dumanın etkisini yadsıyarak bazı durumlarda geri dönmeye çalışmalarını önlemek adına, yangın kapısı kesinlikle dışarıdan açılamayacak şekilde takılmalıdır.
Yangın kapısı özelliklerinden diğer önemlisi de kapıların ısıdan etkilenmeyecek şekilde güçlü olması, ısı karşısında genleşip tahliyeyi engellememesi ve yangın nedeniyle ortaya çıkan zehirleyici gazların, yangın çıkışındaki insanları etkilememesidir. Sadece yangın kapısı değil, kapıların kenarlarındaki dolgu maddelerinin de kimyasal olarak erimemesi, yanmaması ve gaz sızdırmaması gerekir.
Camlı yangın kapılarının cam bölmelerinin ısıya karşı tam dirençli olması, kalabalık binaların yangın kapılarının çift kanatlı şekilde büyük olması önemli özelliklerindendir. Yangında panik halinde kaçışan insanlar kapıyı kapatmayı düşünemeyecekleri için, muhakkak kapıların yaylı mekanizmaya sahip olması ve herhangi bir müdahale olmaksızın geri kapanması gerekir.