Köpük (Foam) Jeneratörleri
Kimyasal madde ile suyu karıştırıp köpüğe çeviren köpük jeneratörleri, taşımalı sistemleri ile uzak yerde veya kör noktalarda başlayan, genel söndürme sistemlerinin müdahale edemediği yangınlara müdahale imkânı sağlamaktadır. Üretilen köpüğün yangına tatbik edilmesini sağlayan hortumu da mekanizma içerisinde yer almaktadır. Böylece yangına yaklaştırılabilen köpük jeneratörleri kısa sürede hazırladığı köpük ile yangına hızlı müdahaleyi mümkün kılar.
Binalarda bulunan yangın söndürme sistemleri, ufak çapta başlayan ve kör nokta diye tabir ettiğimiz bölümlerde cereyan eden yangınlara müdahalede başarısız olabilirler. Bu bölgeler genelde merdiven sahanlıkları, çatı aralıkları veya binanın dış kısımları olmaktadır. Başlaması ve büyümesi tehlikeli olabilecek yangınlara, seyyar arabalı köpük jeneratörlerinin ulaşması ve müdahale etmesi daha kolay olmaktadır.
Vakumlu özelliği sayesinde su ve kimyasal ürünü karıştırabilen köpük jeneratörlerinin yardımcı araçları, polyester köpük deposu, taşıyıcı araba, köpük yapıcı lans, vakumlu köpük emiş hortumu, su alma hortumu, köpük basma hortumu, hortum kaplini, köpük doldurma kapağı ve hava emiş kapağıdır. Her birinin görevi farklı olsa da amacı yangını hızlıca söndürmektir.
Köpük jeneratörlerinde oluşturulan köpükler hava ile temas ettiğinde hızlıca genleşmektedir. Yangın bölgesine sıkıldığında daha da geniş bir alana yayılarak hacimsel olarak oldukça büyük bir alana hükmetmektedir. Yangının kolayca büyüyebileceği yerlerde kullanıldığında, alevlenmenin başladığı yerden itibaren genişleme ihtimalinin olduğu yakın çevresinin tamamını köpükle kaplayarak, havanın alevlere temasını tamamen kesmektedir. Uzun süreli etkili olmasıyla yangının tekrar alevlenmesini de önlemiş olmaktadır. Birçok yangın olayı göstermiştir ki, yangının söndüğü zannedildiği zamanlarda, soğutucu çalışmalara başlanmadan önce tekrar alevlenmesi söz konusu olabilmiştir. Köpük jeneratörlerinin ürettiği köpükler bu ihmali ortadan kaldırmaktadır.
Marinalar, itfaiye birimleri, sivil savunma üniteleri, deniz üstü platformlar, jeneratör odaları, enerji üretim alanları, uçak ve helikopter hangarları, kimyasal üretim alanları, depolama sahaları, limanlar ve iskeleler, tank çiftlikleri ve rafineriler, yüksek genleşmeli köpüklerin etkili bir söndürme ajanı olarak kullanıldığı yerler olduğu için, köpük jeneratörleri yardımcı söndürme sistemi olarak buralarda da bulundurulmaktadır.
AB standartlarında üretilen köpük jeneratörleri, ilgili yönetmeliklerin hükümlerine göre kontrol edilmekte ve teslimatı gerçekleştirilmektedir.