Apartmanlarda Sprinkler Sistemler İle Yangın Güvenliğini Sağlamak
Apartmanlarda sprinkler sistemleri ile yangın güvenliğini sağlamak oldukça faydalı ve yangına karşı önemli bir tedbir olarak işlevsel olmaktadır. Ülkemizde genelde apartman ve sitelerde manuel söndürücüler ile güvenlik sağlanmak istenirken, buraların az tehlikeli olması nedeniyle bunun yeterli olacağı düşünülür. Peki daha güvenli olma fikri nasıl geliyor? Gerek mülk sahipleri gerekse yöneticiler için oldukça düşündürücü konulardan biri olan yangın güvenliği, tehlike sınıfı ne olursa olsun, olası bir riskte maksimum koruma sağlayan sistemlerin tercih edilmesi, hayati önem taşıyacaktır.
Elbette kimyasal maddeler gibi tehlikeli cisimlerin olmadığı, az tehlikeli apartmanlar, siteler veya konutlar klasik yangın tüpleri ile korunabilir. Ancak konutların da ani başlayan yangınlarda savunmasız kaldığı, apartmanlarda daireden daireye sıçrama ihtimalinin her zaman olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden sprinkler sistemler kesinlikle incelenmeli, faydaları araştırılmalı ve yangın anında nasıl müdahale ettiği, nasıl hızlı şekilde söndürme yaptığı gözlenmelidir. Az tehlikeli sınıftaki okullar ve devlet dairelerinde düşünülen bu sistemlerin konutlarda yarar sağlayacağı teknik olarak da kanıtlanmıştır.
Yangın sprinkler sistemleri bu açıdan düşünüldüğünde inanılmaz şekilde sonuç alınan, maksimum verim elde edilen söndürme sistemleri arasında yer alır. Basit yangınların söndürülmesinde ve algılanarak müdahale edilmesinde çok başarılıdır.
Katlarda Yangın Söndürme Sistemleri Kullanımı
Sistemin ucunda yer alan sprink başlıklar kat aralarında ve dairelerin bulunduğu katlarda da faydalı olmaktadır. Sprinkler sistemler genelde su ile çalıştığı için düzenli muayeneleri de önem arz eder. Özellikle hidrolik sistemlerinin daima aktif olması, denetleyici alarm cihazlarının çalışması, su akışının sağlanıyor olması gibi esas hususlar daima öncelik arz etmektedir. Vanaların kontrol edilmesi, sıkışmaması ve ihtiyaç halinde kapatılabilecek seviyede bulunması incelenmelidir.
Kuru ve ıslak göstergelerin önemi de tartışılmazdır. İtfaiye bağlantılarının da ihtiyaç olması halinde kullanılabiliyor olması, hayati önem taşır. Elbette sprinkler sistemler her zaman kapsama alanındaki her yere ulaşabilmektedir. Ancak binanın dış cephesine yansımış ve sprink başlıkların kabiliyetinin yetmediği durumlarda, itfaiye ekipleri bu vanalara ve bağlantı noktalarına gerekil hortumları takarak müdahale yeteneğini artırabilir.
Su tahliye boruları ve basınç düşürme vanaları da kontrol listelerinde yer almalıdır. Bağlantı parçalarının, boruların ve sprinkler başlıkların düzenli olarak muayeneden geçirilmesi, sistemin aktive olacağı durumlarda hazır olması için çok önemlidir. Sistemde mevcut bulunan ve zor durumlarda kullanılabilecek yedek elemanların da periyodik muayenesi ihmal edilmemelidir. Teknik olarak gerekli bu muayenelerin her zaman yapılması, ilgili firma tarafından desteklenmesi ve gereken parçaların yapılarak, gerekli dolumların sağlanması gerçekten hayati önem taşımaktadır.
Dairelerde Yangın Güvenliği Nasıl Sağlanmalı?
Dairelerin yangın güvenliğini sağlamak için ise farklı yöntemler olmakla birlikte sprinkler sistem yine en uygun yöntem olarak göze çarpmaktadır. Yangını algılayan unsurların suyu serbest bırakması ile birlikte yağmurlama şeklinde yangına müdahale başlar. Dairelerde genelde ahşap ve kumaş yangınları söz konusu olduğu için, fark edilir edilmez, yangın büyümeden müdahale edilmesi kesin sonuç sağlamaktadır.
Yangın algılama sistemleri de gerek sprink başlıklarda yer alan nozullar gerekse genel ihbar sistemleri şeklinde kullanılabilir. Farklı bütçelere hitap eden farklı özellikteki yöntemler mevcuttur. Sprinkler sistemleri en temel özelliği çok basınçlı olmadığı için yapıların içindeki malzemelere zarar vermemesidir. Temizliği de kimyasal içermemesi nedeniyle kolay olan bu sistemlerin içindeki söndürücü su olduğu için sonrasında normale dönüş süresi daha kısa olmaktadır.
Can ve mal güvenliği için yangın söndürme sistemlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden özellikle yani yapılarda yangın güvenliği tedbirlerinin sıkı şekilde alınmasına ihtiyaç vardır.