Yangın Merdivenini Kim Denetler?
Yangın merdiveni zorunlu olan binalarda çeşitli tiplerde bulunan ve yangın anında insanların tahliye olmasını sağlayan önemli yangın güvenliği unsurlarından birisidir. Bu yüzden bina inşaat halindeyken, bittiğinde ve kullanım anında yangın merdiveninin düzenli olarak denetlenmesi, yönetmeliklere uygun olup olmadığının kontrol edilmesi hayati önem taşır. Merdivenin işlevini yitirdiği binalarda veya resmi kurumlarda felaketlerin önüne geçilmesi için muazzam nitelikte önem taşıyan denetleme işini yapı denetim firmaları yürütmektedir.
Binaların yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığını, yangın çıkışlarının usulüne uygun yapılıp yapılmadığını ve yangın merdivenlerinin fonksiyonel olup olmadıklarını incelemek üzere yerel yönetimlerin ilgili birimleri de aktif olarak görev almaktadır. Bu yüzden belediyeler ve yapı denetim firmalarının eş güdüm halinde yürüttükleri denetim işlemleri, binanın yangın güvenliğinin sağlanmasını amaçlar. Resmiyette de bu kuruluşların denetim işini sağlıklı yapması genel yangın güvenliği politikalarının başarıya ulaşmasına destek verir.
Binalar çeşitli tehlikelere karşı güvenli olacak şekilde imar edilmektedir. Deprem ve yangın bunlardan önemli olanlarıdır. Henüz inşa halindeyken gerekli önlemlerin alınması sonraki müdahaleleri kolaylaştırır. Elbette binada yangın çıkabilir, bunun için gerekli söndürme sistemlerinin varlığı hızlı söndürülmesine katkı sağlar. Ancak insanların binadan sağlıklı şekilde tahliye olmasını da yangın kapıları ile yangın merdivenleri kolaylaştırır.
Yangın Merdiveni Kontrolünü Kim Yapar?
Yangın merdivenin kontrolünü ilk olarak bina ile ilgilenen müteahhitler yapar. Mühendisler ve mimarlar inşaatlar sürerken ve yangın merdiveni yerleştirilirken veya yapılırken kontrollerini sıklaştırır. Çünkü bir binanın yangın güvenliği önlemleri iyi şekilde alınmazsa daha sonra ruhsat alması çok zorlaşmakta ve hatta imkansız hale gelmektedir. Son değişen yapı yönetmelikleri ile birlikte binalarda aranan güvenlik özellikleri oldukça katı duruma getirilmiştir.
Bu yönetmelik değişiklikleri aslında insan hayatını daha kaliteli hale getirmek ve elbette çeşitli risklerden koruyarak can güvenliklerini sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Böylece binalar yapılırken hangi tedbirlere uyulması gerektiği konusunda yol gösterici mevzuatlar oluşturulmuştur. Yangın merdiveni de kontroller aracılığı ile görevini tam olarak yerine getirmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Yapıldığı malzemenin, yerleştirme şeklinin, binaya nasıl tutturulduğunun ve diğer teknik özelliklerinin detaylı ve uzman eliyle incelenmesi, ruhsat almak için gerekli yetiye sahip olmasına katkı sağlar.
Binaların yangından korunması son dönemde üzerinde önemle durulan konulardan biridir. Yangın güvenliği için hangi önlemlerin alınması gerektiği, özellikle yangın firmaları ile yangın merdiveni üreticilerinin dikkat etmesi gereken konular olmaktadır. Binaları inşa eden mühendislerin güvenlik ile ilgili durumlar için özel tasarımlar yapması istenebilir. Bu tasarımlar tamamen binanın kullanım amacı ile ilgili olmaktadır.
Yangın Merdivenleri Hangi Sıklıkla Denetlenir?
Yangın merdiveninin hangi sıklıkla denetlenmesi gerektiği ilgili prosedürlerde yer almaktadır. Çok tehlikeli binalar ve işletmeler için denetim sıklığı ile farklı olmakla birlikte az tehlikeli binalar veya işyerleri için daha az sıklıkta denetimler gerekebilir. Denetimlerin yanı sıra yangın merdiveni firmalarında istihdam edilen uzmanların periyodik olarak bakım yapmaları, düzenli kontrol etmeleri ileride yaşanacak faciaların önüne geçilmesini sağlayan en önemli işlemler arasında gösterilmektedir.
Bir yangın merdiveninin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi önemlidir. Binaya tutunan aksesuarların kontrol edilmesi, korozyonların takip edilmesi, boya ihtiyacının saptanması, pas önleyici koruma boyalarının kullanılması gerekliliği ve raf ömrünü tamamlayan parçaların değişimi gibi durumlar periyodik olarak elden geçirilmelidir.
Bu konuda sorumlu olan bina yetkilileri ile yangın merdiveni firmaları olmaktadır. Merdiven üretimi, satışı ve montajını takiben yapılması gereken kontroller hem daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta hem de işlevselliğini kaybetmesini önlemektedir.