Binalarda Yangın Güvenliği İçin Dikkat Edilmesi Gereken 5 Temel Unsur
Binalarda hangi tür yangın söndürme sistemi olursa olsun, yangın güvenliği insanların eğitimi, cihazların bakımı, tahliye yollarının açık olması gibi birden çok bütünsel yaklaşımla sağlanabilir. Bu yüzden binalarda yangın güvenliği için dikkat edilmesi gereken 5 temel unsur bilinmeli ve bunlar konusunda hassas davranılmalıdır.
Binaya erişim ve tahliye yollarının sürekli olarak kontrol edilmesi önemlidir. Yangın anında insanların binadan çıkışını sağlayan yangın merdivenlerinin aynı zamanda itfaiye ekipleri için müdahaleye erişim yolu olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden sağ taraftan inme kuralına riayet edilmelidir.
Yangın çıkış işaretleri ve yangın alarmları da en az yangın çıkış yolları kadar önemlidir. Kaçış yollarını bulmak çıkış işaretleri ile mümkündür. Çıkış yollarını gösteren levhaların elektrik kesintisinde bile ışıklı olması önemlidir.
Önleyici yangın güvenlik sistemlerinin kontrolü ve bakımı da binadaki insanların güvenliğini sağlamak için öncelikli olmalıdır. Binadaki insanların hayatlarını tehlikeye atan yangının ne zaman gelişeceği belli olmaz. Bu yüzden yangın sistemlerinin bakımı daima düzenli şekilde yapılmalıdır.
Çalışanların işyerinde yangın güvenliğini sağlama ve önleme ile ilgili eğitimlerden geçirmek çok önemlidir. Buna ek olarak yangını önlemek için iş güvenliği eğitimi, yangında hayat kurtarmak için ise ilk yardım eğitimi de dahil edilmelidir. Hayat kurtaran bu eğitimlerin ihmal edilmemesi önemlidir.
Yangın Güvenliğini İhlal Eden Durumlar
Yangın güvenliğini ihlal eden en önemli unsurlar arasında fiziksel ve psikolojik ihmaller vardır. İnsanların panik yapması, kaçış planına riayet etmemesi, panikle ters yöne doğru ilerlemesi ve elbette manuel söndürücüleri kullanma kabiliyetinin olmaması en önemli insancıl faktörler arasındadır. Eğitimsizlik yangın anında oldukça problem yaratacaktır. Diğer yandan kaçış yollarına malzeme konulması, hareketi kısıtlayacak veya tamamen engelleyecek dolap gibi büyük eşyaların yerleştirilmesi, yangın kapılarının güvenlik nedeniyle kapalı kalması, yangın merdivenlerinin depo niyetine kullanılarak doldurulması gibi hususlar da fiziksel engeller arasında yer almaktadır.
Normal şartlarda yıllarca yangın yaşanmayan bir binada tek bir yangın anında bu yapılan ihmallerin can güvenliğini tehdit edeceği unutulmamalıdır. Bu yüzden kaçış alanındaki yolların, kapıların ve merdivenlerin sık sık kontrol edilmesi gerekir. Diğer yandan yangın söndürme cihazlarının da bakımlarının yapılmaması yangın güvenliğini ihlal eden durumlar arasında en riskliler arasında sayıldığı görülmektedir.
Yangın Kaçış Planı Yangın Güvenliğine Nasıl Katkı Sağlar?
Yangın kaçış planı bir binada yaşayan canlıların yangın anında binadan nasıl ayrılması gerektiğine ilişkin detayları içermektedir. Binadan hangi yöntemle çıkılacağı, kimlerin refakat edeceği, kurtarma ve tahliye çalışmalarında kimlerin uzman olarak veya eğitimli olarak süreci yöneteceği gibi konular kaçış planında yer almalıdır. Ayrıca söndürme faaliyetleri için kimlerin destek olabileceği konusunda da önemli bir detay yer almak zorundadır. Çünkü söndürme genelde yangının başlangıcında müdahale ile bitirilebilecek bir durum için görevlilerin listesini içermektedir.
Yangın anında panik yapan insanların içinde daha soğukkanlı davranabilecekler görev almalıdır. Kaçış planı uzmanlarca onaylanmalıdır. Yüksek binalarda yangın çıkışlarının açık bırakılması hususu, son dönemlerde yaşanan trajik olaylarla daha fazla önem kazanmıştır. Özellikle gece yatılı olarak kalınan hastaneler ve yurtlar gibi mekanlarda yangın çıkışlarının asla kapalı olmaması lazımdır. Önüne de herhangi bir engel konulmaması gerekir.
Yangından kaçmak için tahliye yollarını önceden bilmek, uyarı levhalarını görebilmek ve bu uyarıları takip edebilmek öncelikli olarak gereklidir. Bu uyarı levhalarının bakımı sorumluların dikkat etmesi gereken kontroller arasındadır. Bu yüzden gerçek bir kaçış planında yer alması gereken tüm detaylar bu alanda uzman kişilerin onayından geçmelidir.