Yangınlara Karşı Alınması Gereken Önlemler?
Yangınlar, hem ciddi maddi hasarlara bununla beraber can kayıpların yol açabilecek hasar boyutu yüksek hadiselerdir. Yangın sırasında yaralanmalar, duman ve zehirli gazların solunmasına bağlı çok ciddi sağlık sorunları ve hatta ölümler meydana gelebilir, aynı zamanda yangınların çoğu binalarda olmaktadır. Yangınlar, manevi hasarla birlikte, çok büyük maddi hasarlar da meydana getirebilir. Yangınlar, çoğu vakit ihmalkarlıklar sebebiyle oluşuyor. Pekala, muhtemel yangın felaketleri karşısında yangın sırasında yapılması gerekenler nelerdir? Yangına neden olan etkenler nelerdir? Yangına karşı alınması gereken önlemler nelerdir?
Yangının Sebepleri Nelerdir?
Yanın felaketinin çok fazla sebebi olabilir ancak başlıca sebep tedbirsizliktir. LPG tüpleri ve ısıtma sistemlerinin yanlış kullanımı iş bölgeleri ve konutlarda çıkan yangınların baş sebepleridir. Bunun yanında binalardaki kalorifer borularının düzenli olarak temizlenmesi gerekir ve patlayıcı maddeler için önlem alınır. Yangına karşı alınacak önlemler dikkatsizlik edilmemelidir. Tedbirler uygulanırsa yangın felaketinin önüne geçilebilir.
Yangına karşı alınacak önlemler konusundaki bilinçsizlik ve bilgisizlik de ciddi oranda yangınlara sebep oluyor. Yangınlara karşı nasıl önlem alınması gerektiğini bilmemek başta olmak üzere; elektrikli ev aletlerinin kullanımını mevzusundaki şuursuzluk, ısıtma sistemlerinin yanlış kurulumu ve yerleştirilmesi gibi sebepler yangına davetiye çıkarmaktadır. Yangına karşı alınacak önlemler içinde daha dikkatli olmak da yer alır. Yangınlara sebebiyet veren bir başka önemli husus da yapılan ihmallerdir. Evden çıkarken prize takılı fiş unutmak, ocağı açık unutmak, tüpü açık bırakmak yahut yerlere atılan kibrit ve izmaritler yangınlara sebep olur.
Yangına karşı alınacak önlemler ne kadar gözetilse de kimi zaman elde olmayan sebeplerden dolayı da yangınlar meydana gelir. Kazalar sonucu yangın felaketleri yaşanabilir. Kalorifer kazanının patlaması şeklinde istenmeyen kazalar maddi ve manevi hasarlar meydana getirebilir. Doğa vakaları da yangınlara sebebiyet verebilir. Yıldırım düşmesi gibi sebeplerle orman yangınları oluşabilir. Yangına karşı alınacak önlemler tamamen yerine getirilse de maalesef çeşitli sabotaj sebepleri nedeniyle de yangınlar oluşabilir. Bunlar, bir amaç uğruna, bilerek ve isteyerek çıkartılan; can ve mal yitirilmesine sebep verecek felaketlerdir.
Yangın İçin Alınabilecek Önlemler Nedir?
Yangına karşı alınacak önlemler bilinerek olası felaket öncesi önlem alınabilir. Yangından korunma; yapısal bakımdan ve organizasyon bakımdan yangından korunma olarak ikiye ayrılır. Yapısal bakımdan yangından korunmak için; binalarda yanmaz veya yanması rahat olmayan malzemeler tercih edilmelidir, yangın bölümleri oluşturulmalıdır, kısa yangın çıkışı noktaları oluşturulmalıdır, yangın merdiveni ve yangın tüpleri ne olursa olsun yapı bünyesinde yangın felaketine karşı hazır bulunmalıdır. Bunun yanında, yangınlar için alınacak önlemler içersinde organizasyon bakımından korunma yolları da vardır. Genel anlamda müessese ve iş yeri binalarında bilinmesi ve uygulanması gerekilen hususlardır. Buna göre; bina yönetimi yangına karşı bilgili olmalı ve yangına karşı gerekli kuralları uygulamalıdır, korunma sistemi denetim ettirilmeli ve yangın tatbikatları uygulanmalıdır.
Yangın Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Yangın anında yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir; öncelikle kesinlikle soğukkanlı kalınmalıdır. İtfaiyeyi arayıp yangın bildirilmeli ve bulunulan yerde yangın ihbar düğmesi var ise basılmalıdır. İtfaiye gelene kadar ortamdan uzaklaşma olanağı var ise uzaklaşılmalıdır. Eğer uzaklaşmak mümkün değilse kapı ve pencere açılarak ortam havalandırılmalı ve nefes alırken ıslak bez yahut peçete ile ağız ve burun örtülmeli, zehirli gaz solunmamaya dikkat edilmelidir. Görevliler dışında alana hiç kimse sokulmamalı ve diğer kişilerin can güvenliği hiçbir şekilde riske sokulmamalıdır.
Yangın Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Yangına karşı alınacak önlemler tüm önlemler eksiksiz şekilde alınsa da bazı durumlarda yangın felaketiyle karşılaşabilir. Bu felaketlerin daha sonra yapılması gerekenler vardır. Yangın ormanlık alandaysa minik kıvılcımların yine alevlenmemesi için su ile söndürme çalışması yapılabilir. Yangın yerindeki dumanları fazla solumamak adına oradan uzaklaşılmalı ve yangın sonrası sağlık durumu denetim ettirilmelidir.