Köpüklü Yangın Söndürme Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Yangın, doğal afetlerden biri olarak kabul edilir ve ortaya çıkması ortamdaki oksijenin varlığına bağlıdır. Yanma olayı yeterli derecede ısı, yeterli oksijen ve yanıcı maddenin birleşimi ile oluşur. Yanan maddeden veya ortamdan oksijen izole edildiğinde yanma yavaşlar ve söner. Köpüklü yangın söndürme sisteminin birincil amacı oksijeni azaltmak ve yangını söndürmekdir.
Hepimizin korkulu rüyalarından biridir yangın. Yangından can ve mal kaybı olmadan en hafif şekilde kurtulmak isteriz.Yangın anında alevleri söndürmek için farklı yollara başvururuz, farklı araçlardan faydalanırız.İşte bunun için kullandığımız araçlardan biri de köpüklü yangın söndürme sistemidir. Peki; nedir köpüklü yangın söndürme sistemi, hangi alanlarda kullanılır?
Köpüklü Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
Yangını söndürmek için yanıcı maddenin oksijen ile temasını ortadan kaldırmamız gerekir. Bu iki madde arasındaki köprüyü kesmek bir yangın söndürme sisteminin temel amacıdır. Köpüklü yangın söndürme sistemi içerisinde kimyasal bileşenler bulunduran söndürme sistemidir. Endüstriyel alanlarda fazlaca tercih edilen bu sistemin ihtiva ettiği bileşenler; yakıt ile oksijenin temasını keserek, yakıt yüzeyindeki buharlaşmayı engelleyerek, yakıt yüzeyi ve alevi birbirinden ayırarak, yakıt yüzeyini ve çevresindeki metal yüzeyleri soğutarak yangını söndürür.
Köpüklü yangın söndürme sistemi; yanıcı maddenin üzerini kaplayarak, yanıcı sıvının buharlaşmasını engelleyerek yangını kaynağında söndürmeye veya yavaşlatmaya yarayan sistemin adıdır
Köpüklü Yangın Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır?
Yangın önleme ve erken uyarı sistemlerinin alıcıları, yangını tespit ettiğinde sistem çalışmaya başlar. Yangın söndürme sisteminin vanaları otomatik açılarak, yangının merkezine müdahale eder.
Köpüklü yangın söndürme sistemleri kimyasal maddelerden oluşur ve bu kimyasallar tüpler içinde basınçlı bir şekilde muhafaza edilir. Yangın anında basınç altında muhafaza edilen kimyasallar yani köpük, vanalar aracılığıyla otomatik olarak serbest bırakılır ve alevlerin üzerine püskürtülen bu sistem, yangının yüzeyini kaplaması, alevlerin oksijen ile bağlantısını kesmesi sonucunda hızlı bir söndürme işlevi görür.
Bu nedenle köpüklü yangın söndürme sistemi, daha çok yangın anında söndürülmesi uzun süren, zor olan büyük alanlarda tercih edilir ve başarı oranları yüksektir.
Köpüklü Yangın Söndürme Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Köpüklü yangın söndürme sistemini hangi alanlarda kullanıldığını bu kısımda işliyoruz. Köpüklü yangın söndürme sisteminin kullanım alanı çok fazladır. Köpüklü yangın söndürme sisteminin kullanım alanı daha çok müdahale edilmesi zor olan büyük alanlardır. Hava alanları, depolar, hangarlar, yakıt yükleme ve boşaltma merkezleri, yanıcı maddelerin depolandığı yerler, petrol rafinerileri, iskeleler, tersaneler, marinalar yani daha çok yoğun kimyasal ve petrol türlerinin içerdiği alanlarda kullanılır.
Bu söndürme sisteminin sıvıların neden olduğu yangınlarda daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Köpüklü yangın söndürme sistemleri içerisindeki kimyasalın yoğunluğun düşüklüğünden dolayı daha çok petrol, alkol, gazolin, jet yakıtı, benzin ve eter yangınlarında etkilidir.
Kısacası, sanayi ve üretim sektörünün her alanında, yangın söndürme sistemi dendiğinde ilk akla gelecek olan; köpüklü yangın söndürme sistemidir.
Köpüklü Yangın Söndürme Sisteminin Faydaları
Köpüklü yangın söndürme sistemi (FOAM), yangın anında otomatik olarak çalışan bir sistemdir. Otomatik olarak açılan vanalardan çıkan köpükler yangın alanına homojen olarak dağıtılır. Eğer çok büyük çaplı bir yangın ile karşı karşıya değil iseniz köpüklü yangın söndürme sistemi yangına, çıkış noktasında müdahale ederek söndürür. Ancak daha büyük çapta bir yangın ile karşı karşıya iseniz bu sistem, yangın söndürme ekiplerinin olay yerine gelene kadar geçen sürede yangına müdahale ederek yangının büyümemesi için size zaman kazandıracaktır.
Köpüklü yangın söndürme sistemleri, endüstriyel malzemelerin, yanıcı sıvıların bulunduğu alanlarda kullanıldığında, özgül ağırlığının avantajından faydalanarak, yangın söndürme konusunda en etkin ajan haline gelir.