Yangın Tüpü Nerede Olmalı?
Yangın tüpü nerede olmalı sorusunun cevabı, sık kullanılan haliyle yangın tüplerinin doğru yerleştirilmesi, acil durumlar için son derece önemlidir. Yangın söndürme cihazlarının yerleşimi, özellikleri ve sayıları gibi detaylar Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte tanım edilmiştir. Ancak yönetmelikte bir çok noktada net hüküm verilmeyip yoruma ve şartlara bakılırsa düzenleme yapılması beklenmiştir.
Yangın Söndürme Cihazlarının Yerleşimi
Yangın söndürme cihazlarının yerleşiminde, yangın anında en hızlı ve tehlikesiz yoldan ulaşma düşüncesi olmalıdır. Bu yüzden hem ülkemizdeki yönetmeliklerde bununla beraber uluslararası mevzuatta bazı düzenlemeler vardır.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te “Taşınabilir söndürme cihazlarında söndürücünün duvara bağlantı asma halkası duvardan rahatlıkla alınabilecek şekilde yerleştirilir ve 4 kilo’dan daha ağır ve 12 kg’dan hafifçe olan cihazların yerden olan yüksekliği ortalama olarak 90 cm’yi geçmeyecek biçimde montajlanır.” ifadesi yer alır.
Buradaki 90 cm’nin aletin hangi noktasından zemine olan mesafeyi ifade etmiş olduğu net belirtilmemiştir.
Bununla birlikte Amerikan İş Sağlığı ve Güvenliği Departmanı (OSHA) cihazın üst kısmının zeminden 3,5 – 5 feet yüksekliğinde olması gerektiğini belirtmiştir. Bu yükseklik ortalama olarak 105 – 150 cm arasına eşittir. Doğrusu net bir yükseklik olmamakla birlikte alt ve üst sınırları vardır.
Ek olarak büyük yangın tüplerinin ise yerden en az 3 feet yani 90 santimetre yüksekliğinde olabileceği belirtilmiştir.
Yerli ve uluslararası mevzuat, tüplerin yapısı ve kullanım kolaylıkları göz önüne alındığında, 6 kilo’lık bir yangın söndürme aletinin tutma mandalının yerden minimum 1 metre yüksekliğinde olması doğrudur. Bu yükseklik, ortalama ölçülere haiz bir insanın rahatlıkla tüpü alabileceği yüksekliktir.
Yangın söndürme cihazlarının yerden yüksekte olmasının bir başka nedeni ise önlerine yada üstlerine başka cisimler koyup kaybolmalarını önlemektir.
Yangın söndürme cihazlarının uzaktan rahatlıkla görülecek şekilde işaretlenmesi de gereklidir. Şu demek oluyor ki her yangın söndürme cihazının üstünde, ortalama 2 metre yükseklikte kırmızı renkte bir işaret levhası bulunmalıdır. Bu sayede yangın anında tüpün yeri rahatlıkla görülebilir.
Yangın Söndürme Cihazlarının Uzaklığı
Yangın söndürme cihazlarının yerleşim alanı içindeki her noktadan en çok 25 metre uzakta olması gereklidir. Yangının fark edildikten sonrasında ilk 3 dakika içinde ysc’ler ile söndürülebildiğini planladığımızda yangın söndürme cihazlarına erişip kullanmaya başlamanın ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.
Standart ölçülerde olan bir insanoğlunun yangın sırasında korku halindeyken yolda hiçbir engel olmayan 25 metre uzaklıktaki yangın söndürme tüpünü gidip yerinden alıp gelip kullanmaya başlaması 45-60 saniye içinde sürmektedir. Bu da meydana gelen yangına müdahale edebileceğimiz vaktin yaklaşık 3’te 1’idir. Bundan dolayı yangın söndürme cihazları, her noktadan hızlıca görülüp alınabilecek yerlerde olmalıdır.
Evlerde kullanılan yangın tüpleri ise zaman içinde üzerine atılan eşyalar sebebiyle ortadan kaybolmaktadır. Bu sebeple evlerde yangın söndürme tüplerini girişe en yakın ve az eşya olan kısımlara koymak gerekir.
Ayrıca elektrik panoları, durağan jeneratörler ve trafolar şeklinde alanların yanına ysc koyarken derhal yanına yada panonun altına koymamak gereklidir. Bir yangın çıkacaksa panoda yada jeneratörde çıkacağından yangının içinde kalan bir yangın tüpünün bize faydası olmayacaktır. Yangın söndürme cihazlarının ortalama 1,5-2 metre mesafeden kullanıldığını düşünürsek tüpün bulunmuş olduğu yer de panoya yada jeneratöre minimum bu kadar uzaklıkta olmalıdır.
Bazı minik yangın olaylarında kişilerin vakaya çok yakın yangın söndürme aygıtı yerine daha uzaktakini alıp getirme eğiliminde oldukları da gözlemlenebilir.