Yangın Söndürme İşlemi Nasıl Yapılır?
Yangın söndürme işlemi nasıl yapılır sorusuna cevap olarak gönderdik de yangın söndürmede kullanılan yangın tüpleri çok fazla büyük bir yangın söz konusu değilse kullanılır.
Tüp yangın alanına getirilip rüzgarın arka kısma alınması ile birlikte ateşe olabildiğince yakın durarak tetik mekanizmasının çıkartılması ve tüpün valfının sola doğru çevrilerek yangına müdahale edilir.
Yangın Söndürme Aşamaları Nelerdir?
Yangın söndürme aşamaları nelerdir sorusuna cevaben yangın söndürme aşamasında kullanılan yöntemleri sıralamak mümkündür. Bu yöntemlerden ilki soğutarak söndürmedir. Su ile soğutmada yanınca maddeyi boğarak ya da yanıcı maddeden ısı alarak yangını söndürülmesi amaçlanır.
Yanıcı maddeyi dağıtma işleminde yüksek ısı bölünerek yangın yavaş bir şekilde söndürülür. Kuvvetli üflemede ise üflenen hava, alevin sönmesine ve yanan maddenin ısısının düşmesine neden olur. Buraya kadar bahsi geçen yöntemler soğutarak söndürme ilkesine dayanarak gerçekleştirilen yöntemlerdir. Bu yöntemler başlangıç yangınlarında oldukça başarılı olur.
Havayı kesme yönteminden olan örtme ve boğma katı yani kum, kilim, toprak gibi maddelerin kullanılması halinde ortamda bulunan oksijenin kesilmesi prensibine dayanır. Bu işlemler kapalı alanlarda daha iyi sonuç verir.
Konuya ilişkin yangında kullanılan sönücü maddeler aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Su ateşi söndüren maddeler arasında oldukça önemlidir. Katı katı tip yangınlar için mükemmel bir söndürücü olarak bilinir.
- Kum yanıcı maddelerin söndürülmesi adına ortamdaki oksijenin kesilmesi için kullanılır. Bu şekilde yangın daha kolay ve hızlı şekilde söndürülmüş olur.
- Karbondioksit gazı yanan maddenin üzerini kaplayarak oksijensiz bırakır. Bu şekilde yangın söndürülmüş olur. Kum ile hemen hemen aynı işlevi görür.
- Kuru kimyevi tozlar yangını kontrol altına almak için oldukça idealdir. Kimyasal tozların cinsine göre farklı sınıflara ayrılan yangınlarda etkili bir söndürme işlemi yapılır.
- Köpük yangın yüzeyinin üzerini tamamen kaplayarak hava ile temasını keser. Aynı şekilde soğutma özelliğinde bulunması nedeniyle yangına söndürücü bir etkisi vardır.
Yangın tüpü kullanım sıralaması aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Pimi çek
- Ateşin dibine tut
- Sık
- Süpür
Yangın tüpü nasıl kullanılır sorusuna yukarıda maddeler halinde yer alan adımlar cevap verir. Yangın tüpü ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlardan en önemli olanları aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Yangın söndürme tüpü kolay ulaşılabilir bir alanda muhafaza edilmesi ve yerinin herkez tarafından bilinmesi gerekir.
- Tüp duvara yada bulunduğu alana sabitlenmesi gerekir.
- Yangın tüpünün her sene bakımının yapılması ve kullanıldıktan sonra tekrardan doldurulması gerekir.
Yangın Söndürme Malzemeleri Nelerdir?
Yangın söndürme malzemeleri nelerdir diye merak edenlere en sık kullanılan yangın söndürme malzemeleri aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Söndürme ekipmanları ve aspiratörleri
- Baret başlık ve yangına karşı koruyucu kıyafetler
- Basınç düşünme sayacı
- Dalgıç pompa ve dirsek
- Fikrasyon
- Hafif köpük elemanları
- Çeşitli uzunluktaki hortumlar
- Kama ve köpük lansı