Yangın Algılama Sitemlerinin Periyodik Kontrolleri ve Bakımı
Yangın algılama sistemlerinin periyodik kontrolleri ve bakımı, en az yangın söndürme sistemlerinin düzenli bakımları ve kontrolleri kadar önemlidir. Yangını erken vakitte sistem paneline bildirerek büyümesini önleyen ve olası bir faciayı daha başlamadan bertaraf ettiren bu sistemlerin sağlıklı çalışması her işletmenin isteyeceği bir durumdur. Bu yüzden işletme sahipleri olarak sizler başta olmak üzere tüm yangın sistemlerinin periyodik bakımlarını ve kontrollerini yaptırmak mesuliyetindesiniz.
Elbette birlikte çalıştığınız deneyimli bir yangın firması sizin yangın sistemlerinizin, algılama sistemlerinizin ve yangın ekipmanlarınızın düzenli olarak bakımlarını yapacak takvime sahiptirler. Ancak siz yangın firması ile anlaşırken bu hizmeti almak istediğinizi beyan etmelisiniz. Firmadaki uzmanlar almanız gerektiği konusunda sizleri bilgilendirecek ve durumun önemini sizlere anlatacaktır. Siz de bu yazımızdan sonra neden almanız gerektiği konusunda fikir sahibi olacaksınız.
Yangın algılama sistemlerinin önemli olmasının en büyük sebebi sistemi yangına karşı erkenden uyarmasıdır. Sadece uyarması değil aynı zamanda sistemin başlatılmasına dair komutu da algılama ve ihbar sistemleri verir. Bu yüzden periyodik olarak bakımdan geçirilmesi ve kontrol anında devreden çıkarılacak denemelerinin ve testlerinin yapılması son derece önemlidir. Böylelikle çalışıp çalışmadığı anlaşılır ve önlem alınır.
Yangın Algılama Sistemlerinin Periyodik Bakımı Neden Yapılmalıdır?
Yangın algılama sistemlerinin periyodik bakımı neden yapılmalıdır? konusunda uzman mühendislerimizin görüşlerini aktaralım. İlk monte edildiği günden itibaren çeşitli dış etkenler nedeniyle algılama ve ihbar sistemlerinin kullanılmasında zorluklar yaşanabilir. Algılama dedektörlerinin önü tıkanabilir, tozlanabilir veya nemden ötürü işlevini yitirebilir. Bu nedenle aşağıda anlatacağımız sıklıklarda ve düzenli aralıklarda kontrollerinin yapılması ve gerekli arızaların giderilmesi gerekir.
İhbar sistemleri ile entegreli şekilde çalışan yangın söndürme sistemleri, birlikte daha güçlüdür. Sistemin biri yangını erken uyarı ve algılama dedektörleri ile fark eder, diğeri de müdahale ederek söndürülmesini sağlar. Erkenden fark edilen yangının daha büyük felaketlere yol açması algılama sistemlerinin marifetiyle önlenmiş olur. Bu yüzden hem can hem de mal kaybını önlemek için yangın algılama sistemlerinin periyodik bakımı çok önemli olmaktadır.
Düzenli aralıklarla kontrol edilen sistemlerin arızaları veya arızalanmaya yüz tutmuş parçaları, uzman teknisyenlerin gözüyle anlaşılabilmektedir. Yetkin firmalar tarafından yapılacak düzenli kontrollerde, sistem gereksinimlerinizi ortaya çıkarılır ve bir çözüm takvimi oluşturulur. Faaliyetlerinizin devam ettiği işletmenizde kontrollerin yapılıp eksikliklerin giderilmesinin çok seri şekilde yapılmasının önemini anlatmaya gerek yok. Bu yüzden yetkili firmalar ile bakım anlaşması yapmanız son derece önemlidir. Piyasadaki yaygın tutum, montajı gerçekleştiren yangın firmasının periyodik bakımları yapması şeklindedir. Hem kullanılan ürünlerin markasını bildikleri hem de yedek parça temininde zorluk yaşamadıkları için böyle bir anlaşmanın daha verimli olacağı düşünülmektedir.
Yangın Algılama Sistemleri Ne Kadar Sıklıkla Bakımdan Geçirilmelidir?
Yangın algılama sistemlerinin ne kadar sıklıklar bakımdan geçirileceği konusunda yangın firması mühendisleri ile istişare etmeniz önem arz eder. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri gereği yangın algılama sistemlerinin de düzenli şekilde bakımdan geçirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle tüm sistem gibi algılama, ihbar ve erken uyarı sistemlerinin de periyodik bakım takviminin belirlenmesi ve bu doğrultuda kontrollerinin yapılması gerekir.
Yüksek performans sergilemesi beklenen algılama ve söndürme sistemlerinin düzenli olarak bakım yapılarak işlerliklerini koruması, işletmenizin yangından korunmasını sağlar. Bu yüzden ilk olarak her gün bu sistemleri basit kontrolden geçirmek önemlidir. Gözünüzle sistemlerde bir arıza olup olmadığını veya fark edilebilir bir problem olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Algılama sistemlerinde bulunan arıza göstergeleri ve yedek güç kaynağı aylık olarak kontrol edilmelidir. Diğer yandan kontrol ve gösterge panellerinin incelenmesi, alansal testlerin denenmesi, izleme-kontrol işlev testlerinin yapılması üçer aylık dilimler halinde yapılan bakımlardır. Algılama sistemlerindeki bataryaların kontrolü, algılayıcı birimlerin ve cihazların erişilebilirlik kontrolü de yıllık olarak yapılarak sisteme bir zarar verip vermedikleri incelenir.