Portatif Yangın Söndürücüler Hangi Yangınlarda Kullanılır?
Portatif yangın söndürücüler farklı türde yangınlarda kullanılmaktadır. Her yangın tüpünün içeriği her yangın tipine uymaz ve başarı da sağlamaz. Bu yüzden kullanılacak alanda hangi tip yangın oluşma ihtimali varsa tüp kimyasalı da o şekilde doldurulmalıdır. Yangın tüplerinin bulunması ciddi avantaj sağladığı için yangınların genelde başlamadan önlendiği görülür. Binalarda ve açık mekanlarda portatif yangın söndürücüler kullanılabilmektedir. Bulunduğu yerden biraz uzak bir yere kolaylıkla taşınabildiği için yangınlar daha başlangıç aşamasında kontrol altına alınır.
Birçok yangın söndürme cihazı yangın türlerine göre başarılı uygulamaları ile bilinir. Yangının henüz başladığı dakikalarda bu söndürücülerin pimleri çekilerek alevlere doğru püskürtülmesi inanılmaz fayda sağlar. Alevlerin yayılmasını önlemek ve dolayısıyla daha büyük zararların önüne geçmek için bu tip söndürücüler işe yaramaktadır. Özellikle yangın riski bulunan bölgelere yerleştirilen portatif yangın söndürücüler, bu özellikleri ve içlerindeki söndürme ajanları ile birlikte oldukça büyük oranda başarı sağlamaktadır. Bunu fırsat olarak kullanabilmek için ise yangın tüplerinin nasıl kullanıldığını öğrenmek gerekir.
Yangınla mücadelede başarılı olmak için en önemli şeylerden biri yangın söndürücülerin periyodik bakımıdır. Basınç kontrolü yapılan ve düzenli olarak boşaltılıp yeni içerikler ile doldurulan bu söndürücülerin bu şekilde uzun süre güvenlik sağladığı görülmektedir.
Yangın Tüpü Çeşitleri Nelerdir?
Portatif yangın söndürücüler arasında yer alan yangın tüpleri, en çok kullanılan yangın güvenlik cihazları arasında yer alır. Kolay taşınması, pratik kullanım şekli ve uygun maliyeti dolayısıyla küçük ölçekli işletmeler ve az tehlikeli kurumların kullandığı görülmektedir. Farklı ağırlıklarda olması nedeniyle kullanım öncesinde uygun cihazın seçilmesi önemlidir. Sadece pimini çekerek kullanılabiliyor olması da sağladığı avantajlar arasındadır. Diğer yandan uygun dolum maliyeti de kurum, kuruluş, vakıf, dernek gibi bütçeleri kısıtlı binalar için ideal olarak kabul edilmektedir.
Yangın tiplerine baktığımızda hangi yangın tüpünün seçilmesi gerektiğini anlayabiliriz. Katı özellikli kağıt, kumaş ve ahşap gibi malzemeler A tipi yangınlar kapsamındadır. Parlayıcı ve yanıcı sıvılar ile tiner, solvent ve akaryakıtlar ise B tipi yangınlar kategorisini ifade eder. Parlayıcı ve yanıcı gazların, propan, LPG ve metan gibi gazların yer aldığı yangın tipi ise C sınıfı yangınlardır. Metal yangınları ise alüminyum, sodyum ve magnezyum ile birlikte D sınıfı yangınlar kapsamındadır. Elektrik içerikli ve nedenli yangınlar ise E tipi olarak geçmektedir.
A, B ve C tipi yangınlarda genelde kuru kimyevi tozlu tüpler kullanılır. Fiyatı gayet uygun olan bu tüpler ayrıca yüksek verim elde edilebilen yangın söndürücüleridir. B ve C tipi yangın ihtimali varsa genelde Co2 Karbondioksitli yangın tüpleri tercih edilir. Bu tüplerin en fazla başarı sağladığı yangınlar bu tür yangınlardır. Ancak A tipi yangınlarda hiçbir başarısı yoktur.
Portatif Yangın Söndürücülerin Avantajları Nelerdir?
Portatif yangın söndürücüler kolay kullanılabildiği için ciddi avantaj sağlar. Elbette dezavantajı da vardır. O da yangın büyüdüğü zaman başarı sağlayamamasıdır. Zaten yangının çok hızlı büyüyebileceği sektörlerde otomatik yangın söndürme sistemleri tercih edilmelidir. Yangın tüpleri ile portatif söndürücüler daha çok az tehlikeli mekanlar için idealdir. Örneğin okullarda, küçük marketlerde ve benzeri az tehlikeli işletmelerde yangın tüpleri etkili olarak kullanılabilir.
Köpüklü yangın söndürücüler oksijeni kesmek adına tercih edilebilecek en başarılı söndürme ajanları arasındadır. A, B ve C tipi yangınların hepsinde kullanılabilir. HCFC söndürücüler ise B ve C tipi yangınlar için idealdir. Menzili oldukça uzun olduğu için bu tip söndürücülerin talep edildiği görülmektedir.