Köpüklü Söndürücüler Yangınları Hangi Özelliği İle Söndürür
Köpüklü söndürücüler günümüzde birçok sektörde kullanılan ve güçlü yapısı nedeniyle hızlı bir söndürme işlevini yerine getiren, etkili söndürme ajanlarıdır. Sistemin içinde yer alan söndürücüler belirli bir prensiple boşaltma nozulları veya benzeri üniteler ile yangının üzerine zerk edilir. Böylece söndürme başarılı şekilde tamamlanmış olur. Tek misyonu sadece söndürme olmayan bu köpüklerin ayrıca soğutma görevini de başarılı şekilde yerine getirdiği görülmektedir.
Ön tepkili sistem, baskılı sistem veya ıslak borulu sistem olarak üç şekilde tasarlanabilen köpüklü söndürme boşaltma mekanizması, sistemin koruyacağı alandaki spesifik özelliklere göre projelendirilir. Korunacak alanın ve malzemenin niteliği önemlidir. Hızlı müdahale edilmesi gerektiği durumlarda farklı bir proje tasarımı yapılırken, birden boşaltmada veya daha kontrollü boşaltmalarda ise daha farklı özellikle ön plana çıkar.
Köpüklü sistemler çeşitli uluslararası standartlara uyularak üretilmektedir. NFPA 16, NFPA 11 ve BS EN 13565 standartları uyulması gereken uluslar arası standartlar olmakla birlikte TS standartları da ek olarak projelendirmede dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır.
Köpüklü Söndürme Sistemleri Ortamdaki Oksijeni Nasıl Keser?
Köpüklü söndürme sistemleri ortamdaki oksijeni baskı altına alarak yangını söndürür. Oksijen yangının yayılması için gerekli gazlardan biridir. Köpüklü sistemler kimyasal içerikleri nedeniyle oksijenin etkinliğini kırar. Etkili söndürme tekniklerinden biri olduğu için bakımlarından doluma kadar deneyimli firmalardan yardım almalıdır. Sıvı yangınları köpüklü sistemler ile güven altına alınmaktadır. Köpükler karışım şeklinde etkili olacak oranlarda müdahale ile sıvı yangınları oldukça hızlı şekilde kontrol altına alınmaktadır.
Karışım basınç makineleri ile köpük haline getirilerek boşaltma araçlarıyla alevlerin üzerine püskürtülmektedir. Köpükler normal sıvılardan daha yoğun özellikleri ile örtü niteliğinde alevlerin üzerini kaplar. Film tabakası oluşturma özelliği ile yangının oksijen bağlantısını başarılı şekilde kesmiş olmaktadır. Oluşan film tabakasının birbirinden kopmaması için süreklilik esastır. Otomatik söndürme sistemlerinde sürekli olarak köpük aktarılması yangının kontrol altına alınması için önemlidir.
Elbette uygun yangın sınıfına uygun köpük içeriği kimyasal olarak seçilmelidir. Ayrıca yanan malzeme bazı köpük türlerini delebilmektedir. Yanıcı sıvıların üzerini örten köpükler uygun nitelikte olmazsa kolay bir şekilde delinmektedir. Bu yüzden teknik olarak en uygun köpüğün seçilmesi gerekir. Yanıcı ve parlayıcı maddelerin fiziksel özellikleri köpükleri zayıf hale getirmemelidir. Bunun içinde bilimsel ve teknik kaidelerden istifade etmek gerekir. Bunu en iyi şekilde yapan yangın firmalarından danışmanlık alabilirsiniz.
Köpüklü Söndürme Ajanlarının Örtü Görevi
Köpüklü söndürme sistemlerinde söndürme ajanı olarak kullanılan birçok kimyasal içerik vardır. Bunların ana görevi yangının üzerini örtmek, nefes almasını önlemek ve soğutarak ısısını düşürmektir. Yangının kontrol altına alınabilmesi için en yetenekli ajanlar köpüklü içerikler olmaktadır. Elbette kullanılacağı yangın tipinin de uygun olmasındaki gereklilik unutulmamalıdır. Bunu sağlamak için depolama yönteminin projelendirme ile sağlam şekilde yapılmasının önemi büyüktür.
Köpükler belirli oranlarda kimyasal karışım olarak hizmet ettikleri için basınçlandırmada arkadan iten bir su sistemi kullanılmaktadır. Köpüklere suyun veya başka maddelerin karışmaması için bunun sağlanması önemlidir. Pompalar ile itilen köpükler oransal olarak yangına müdahale edebilecek yeteneğe getirilir ve alevleri örtmek üzere sistemden boşaltılır.
Genelde otomatik yangın söndürme sistemleri ile kullanılan bu karışımlar devasa alanlardan fabrikalara ve endüstriyel tesislere kadar birçok sektörün can damarıdır. Yangın güvenliği için kullanılan bu söndürücüler can sağlığını da güvence altına almaktadır. Ancak bazı köpüklerin kullanılması sırasında kimyasal içeriği nedeniyle, yoğun kullanımında insan sağlığı tehlikeye girebilir. Bunu önlemek için kullanım başladığı anda tahliye işlemleri gerçekleştirilmelidir.