Yangın Söndürücüler Ne Zaman Değiştirilmeli?
Günlük hayatta az tehlikeli işletmelerden çok tehlikeli işletmelere kadar birçok sektörde ana ve yardımcı söndürme ekipmanı olarak kullanılan yangın söndürücüler, periyodik olarak kontrol edilmesi gereken ve değiştirilmesi lazım olan söndürme materyallerindendir. Bu söndürücülerin ne zaman değiştirilmesi gerektiği konusunda bilinçli olmak önemlidir çünkü en acil durumlarda işe yarar olmadıktan sonra yangın söndürücülerin bir anlamı kalmaz.
Normal şartlarda belirli bir raf ömrü olduğu için ve zamanla içindeki basınç miktarı azalabileceği, söndürme ajanlarının etkisini yitirebileceği için düzenli olarak elden geçirilmesi hayati derecede mühimdir. Bunu binalardaki yöneticilerin, işletme sahiplerinin veya kurumsal idarelerin takip etmesi gerekir. Deneyimli bir yangın firmasından hizmet alırsanız sizin yerinize periyodik dolum takvimini takip edeceklerdir. Böylece daima aktif halde hazır şekilde yangın söndürücü bulundurmuş olacaksınız.
Zamanı geçen yangın söndürücülerin acil durumda hayal kırıklığı yaratması bir yana, duruma müdahale edememesi can ve mal kaybı ihtimalini arttırır. Maliyetini düşündüğünüzde piyasa koşullarında en uygun söndürme ekipmanları arasında yer almaktadır. Fiyatını düşünerek kesinlikle dolum ve basınç kontrol hizmetini aksatmamalısınız çünkü yangının ne zaman, nerede ve nasıl çıkacağı belli olmaz. Yangın güvenliği için bu ekipmanların bulundurulması önem arz eder.
Yangın Söndürücülerin Raf Ömrü Ne Kadar?
Kurumsal binalarda, özel teşebbüslerde veya konutlarda, araçlarda, gemilerde, yatlarda, trenlerde, nakliye makinelerinde ve şantiye gibi çalışma sahalarında yangın söndürücülerin kimyasal yapısı nedeniyle belirli bir raf ömrü olmaktadır. Ömrü kısa olan tüp içindeki basınçlı gazdır. Dış kısmı dayanıklı maddelerden imal edildiği için uzun süre kullanılabilir ancak içindeki söndürme ajanının kesinlikle düzenli olarak basınç kontrolünden geçirilmesi ve yenilenmesi gerekir.
Özellikle araçlarda yangın söndürme tüpü olarak kullanılan bu ekipmanların belirli sürelerde dolumu için yetkili yangın firması sizlere arayabilir. Genellikle son kullanma tarihi yaklaşırken arandığınız için belirli bir zamanınız olmaktadır. Bu süre zarfında dolum için gerekli çalışmaları yapmanız istenir. Böylece raf ömrü bitmeden yangın söndürücünüz yenilenmiş olacaktır.
Yangın söndürücünün raf ömrü türüne göre değişmektedir. Kuru kimyasal ajan bulunan yangın söndürücüler 6 ile 12 yıl arasında raf ömrüne sahiptir. Bu raf ömrü içindeki bileşenlerin kontrol edilmeyeceği anlamına gelmez. Düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde basınç yüklemesi yapılmalıdır. Bu bakımlar yapıldığı sürece 12 yıla kadar tüm ekipmanı kullanabilme şansınız vardır. Söndürme ajanı olarak Co2 ve ıslak kimyasallar kullanırsanız raf ömrü 5 yıl olmaktadır. Bu sürelerden sonra yangın söndürücünüzü kullanmak istiyorsanız hidrostatik testten geçmek zorundadır. Belirli raf ömrü dolduğunda kullanılamaz olduğuna teknik olarak kanaat getirilen söndürücüler ise artık devreden çıkarılmaktadır.
Yangın Söndürücüleri Kontrol Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yangın söndürücüleri kontrol ederken nelere dikkat edilmeli noktasında birçok etken rol oynar. Öncelikle kontrolün hangi amaçla yapıldığı önemlidir. Periyodik kontrollerde basınç değeri halen ilk dolum değeri kadarsa herhangi bir bakıma ihtiyacı olmadığı anlamına gelir. Ancak herhangi bir sızıntı veya basınç azalması gibi bir durum fark edilirse acil olarak yangın firması ile iletişime geçip kontrol hizmetini talep etmelisiniz. İhmal edildiğinde çok feci sonuçlara yol açacağını asla unutmamalısınız.
Yangın güvenliği konusunda ülkemizde birçok deneyimli yangın firması vardır. Kendinizin ve işyerinizin yangın güvenliğini deneyim sahibi firmalara teslim ederseniz daha rahat edeceğinizi düşünüyoruz çünkü sizin adınıza periyodik bakım ve dolum takvimi oluşturmakta ve zamanı gelince sizler uyarmaktadırlar. Diğer yandan işletmenizde görevli iş güvenliği uzmanları da çeşitli yangın ekipmanlarının düzenli olarak kontrol edilip edilmediği konusunda incelemeler yaparak, miadı dolmuş söndürücüler konusunda sizlere uyarabilir.