Yangın Başlangıcı Ve İlk Müdahale
Yangın Başlangıcı Ve İlk Müdahale yangının tehlikesini ciddi ölçülerde en aza indirir. Yangın ilk başlarda tehlikesiz gibi görünse de zaman ilerledikçe hızlı şekilde etrafa yayılmaya ve büyümeye başlar. Yangını gören kişinin soğukkanlı davranıp diğer kişilere en hızlı şekilde haber vermesi gerekir.
Daha sonra ilk fırsatta 112’yi arayıp durumu haberdar etmek ve acil yardım talebinde bulunmak gerekir. İtfaiye olan yerine gelinceye kadar mümkün olduğunca yangını söndürmek için çalışma başlatılması gerekir. Yangın söndürme tüpü var ise doğru şekilde kullanılıp yangın olabildiğince kontrol altına alınması gerekir.
Yangın esnasında hızlı bir tahliye için yangın çıkış kapıları ve merdivenleri kullanılması gerekir. Yangın esnasında önemli eşyaların ve dosyaların kurtarılması için ilk müdahale ekibinin hızlı şekilde davranması ve olaya müdahale etmesi gerekir.
Yangın kapalı bir alanda ve hızla yayılmaya devam ediyor ise kişi bir an önce kendini dışarıya çıkartması gerekir. Bu mümkün değil ise açık cam ve pencerelerin kapatılması, olabildiğince ortamın oksijensiz tutulması gerekir. Yine aynı şekilde yangının ortasında kalmış bir kişinin kapı ve pencerelerden uzak kalması gerekir. Bu alanlar yangının hızlı şekilde yayıldığı alanlardır.
Yukarıda bahsi geçen adımlar uygulanırken bir başka canı tehlikeye atmamak gerekir. Olabildiğince soğukkanlı davranmak ve çoğalan alevlerde yatak altı ve dolap içi gibi alanlara sığınmamak gerekir.
Alevler henüz pencerenin etrafında değil ise pencereye çıkıp temiz hava almak ve dışarıdaki olan kişilere durum ile ilgili bilgi vermek gerekir.
Yangın başlangıcı ve ilk müdahale konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise Yangın dumanından zarar görmemek için mümkün olduğunca eğilip sürünmek gerekir. Eğer mümkünse ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılması gerekir.
Yangında İlk Müdahale Nasıl Yapılır?
Yangında ilk müdahile nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak yangını gören ilk kişinin telaşa kapılmadan çevrede var olan yangın ihbar düğmesi ya da alarm gibi cihazlara dokunarak etrafta olan diğer kişilere yangının varlığından haberdar etmesi gerekir.
İhbarı veren kişi yangın çıkan yerin adresini en hızlı ve en kısa şekilde vermesi gerekir. Yangının hangi nedenden dolayı çıktığı ile birlikte yangının boyutu da ihbara ek bilgi olarak verilebilir.
Yangında kolay şekilde alev alacak tüp benzin elektrik kaçağı gibi durumlarda ihbara dahil edilebilir.
Yangında İlk Müdahaleyi Kim Yapar?
Yangında ilk müdahaleyi kim yapar sorusuna cevap olarak söndürme ve kurtarma ekiplerinin en az 3 kişi olmakla birlikte kurulması gerekir. Koruma ve ilk yardım ekiplerinin de en az iki kişiden oluşması gerekir. Kurulan bu ekip yangına ilk müdahale eden ekiptir.
Yangına müdahale nasıl yapılır sorusuna cevap olarak kurulmuş olunan ekip ile çeşitli söndürme çalışmaları başlatılır. Yangın tipine göre farklılık gösteren yangın söndürme elemanları yangını kısa sürede etkisiz hale getirir.