En Tehlikeli Yangın Tüpü Hangisidir?
En tehlikeli yangın tüpü tabi ki bakımları ve kontrolleri gerekli şekilde ve gereken zaman aralıklarında yapılmamış yangın tüpleridir. Sahip olduğunuz yangın tüpünün, yarardan çok zarar getirmemesi için kontrol edilmesi gereken birkaç bölüm vardır, bunlar;
İlk kontrol edilecek bölüm basınç ibresidir. Yangın söndürme tüpünde basıncın seviyesini gösteren ibresi bulunmaktadır. İbre yeşilin üzerinde ise tüp herhangi bir yangında kullanılabilir durumdadır. Basınç ibresi sağ taraftaki kırmızı bölüme geçmişse, yangını söndürmeyecektir. Anlaşmalı firma ile derhal iletişime geçerek bakıma gönderilmelidir.
İkinci kontrol edilmesi gereken bölüm görülen mühürlü güvenlik piminin açılmamış olmasıdır. Açık pimler zaman içinde basınç kaçağı meydana getireceği için bir süre sonra gerek duyulduğ anda yangını söndürmeyecektir. Açık olan pimler farkedildiği anda hemen anlaşmalı firmayı arayarak yangın söndürme cihazının bakımı yapılmalıdır.
Üçüncü ve son olarak kontrol edilmesi gereken bölüm anlaşmalı firma tarafından yangın söndürme tüpünün alt tarafı ya da yan tarafına yapıştırılan kontrol etiketidir. Etiketin üzerinde dolum tarihi ile birlikte son kullanma tarih de yer almaktadır. Dolum tarihi ile bitiş tarihi arasında yapılan kontrol bandrolü aynı şekilde burada bulunur. Tarihi geçen yangın söndürme tüplerinin yeniden dolumu yaptırılmalıdır.
Yangın Tüpü Çeşitleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
Yangının ilk saniyelerinde verimli bir müdahalenin yerine getirilebilmesi adına o kısımda meydana gelmesi muhtemel yangın tipine uygun söndürücü seçilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan öncelikle yangın sınıflarının belirlenmesi gerekmektedir. Beş tane yangın tipi mevcuttur. Bunlar;
A sınıfı yangınlar: Kâğıt, ahşap, kumaş, kâğıt benzeri biçimde katı madde yangınları.
B sınıfı yangınlar: fuel oil, solvent, tiner benzeri biçimde yanıcı ve parlayıcı sıvı yangınları
C sınıfı yangınlar: Metan propan, LPG türünde yanıcı ve parlayıcı gaz yangınları,
D sınıfı yangınlar: Magnezyum, sodyum, alüminyum biçimindeki metalik yangınlar
E sınıfı yangınlar: Elektrik yangınları
Bu tür yangınların söndürme maddesi olarak su, ve köpük ayrıca ABC toz, BC toz, D toz CO2, Halon gazı ve benzer biçimdeki maddeler gerekiyor..
Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürücüler; A, B, ve C yangınlarda etkilidir. Elektrik yangınlarını da söndürebilmekte olan ve fiyat / performans grafiği ise en yüksek seviyede olduğundan maksimum ilgi gören yangın söndürücülerdir.
Karbondioksitli (CO2) Yangın Söndürücüler: B ve C sınıfı yangınlarda oldukça etkilidir. Zehirli bir gaz olmayan, yalnızca kullanım alanları içinde çok yüksek oranda yoğunluğa vardığı takdirde boğucu olan CO2'li yangın söndürücüler, yalıtkan özelliklerinden dolayı elektrik yangınlarında en fazla kullanılan yangın söndürücülerdendir. Kullanım sonrasında hiçbir şekilde atık / tortu bırakmaması nedeniyle, bu yangın söndürücülerin mutfak, laboratuvar, vb. gibi yerlerde kullanılmasına sebep olmaktadır. A klasman yangınlarda etkili olmadığı bilinmelidir.
Köpüklü Yangın Söndürücüler: A, B, C yangınlarda etkindir. Köpük, yanan maddenin üzerini tamamen kaplayarak oksijeni keserek yangını söndürür. Bu özelliğinden dolayı özellikle benzin / mazot yangınlarında çok etkilidir ve fuel oil terminalleri ve dolum istasyonlarında yada tiner / boya depolarında tercih edilen yangın söndürücüdür. Su bazlı olduğundan dolayı elektrik yangınlarında kesinlikle kullanılmamalıdır! Ülkemizde çıkan yangınların önemli bir kısmının elektrik pano ve trafolarından kaynaklandığı göz önüne alındığında ortamda yalnız bu söndürücünün bulunması oldukça tehlikelidir. Bu söndürücüler, köpüklü olduğunu belirtilmesi amacıyla, belirgin şekilde rahatlıkla görülebilecek bir biçimde etiketlendirilmelidir.
Halokarbonlu (HCFC) Yangın Söndürücüler: B ve C sınıfındaki yangınlarda etkilidir. Uçucu gaz olması, yalıtkan olması, karbondioksit içerikli söndürücülere göre daha uzak menzile haiz olması, Halokarbonlu yangın söndürücülerin özellikle elektronik aksamın bulunduğu yerlerde ve bilgi işlem / otomasyon alanlarında sıklıkla tercih edilmesine sebep olmaktadır. Sıvı yangında meydana gelen ısıyı ortadan kaldırarak soğutma şeklindeki söndürme yöntemidir. A tipi yangınlarda kullanılması gerekmektedir.