Yangın İhbarının Verilmesi Ve Personelin Hareket Tarzı
Yangın İhbarının Verilmesi Ve Personelin Hareket Tarzı yangının kontrol altına alınması adına alınmış çok önemli adımlardan biridir. Yangını ilk fark eden kişinin hiçbir şekilde telaşa kapılmadan çevreye yangın olduğuna dair bilgi vermek amacıyla varsa ihbar düğmesine yoksa telefon ile yakın çevreye ulaşarak haber vermesi gerekir
Olayın hemen ardından 112’yi arayarak yangını adresini belirleyip en kısa şekilde yardım talebinde bulunması gerekir. Yangının hangi nedenden dolayı çıktığı belli ise belirtip konuya ek olarak yangın esnasında tehlike oluşturabilecek benzin, tüp, gaz kaçağı gibi durumlar varsa belirtmesi gerekir.
Yangından Kurtarma Esnasında Yapılacak İşlemler Nelerdir?
Yangından kurtarma esnasında yapılacak işlemler nelerdir sorusunun üzerine yangın ilk başladığı sırada fark edilmiş ise hiç vakit kaybetmeden yangın söndürme tüpü ile müdahale edilmesi gerekir.
Yangın ilgili kişilere haber verildikten sonra yangını ilk müdahale yapacak görevli kişiler sırasıyla yangına müdahale etmeye başlaması gerekir. Yangında görevli olan kurtarma ekibi ise yangında mahsur kalmış kişileri güvenli şekilde tahliye etmesi gerekir. Aynı şekilde öncelik sırasına göre gerekli evrakların ve özel eşyaların boşaltması gerekir. Yangın kurtarma ekibi itfaiye amiri ya da mülki amirinin emriyle eşyaları öncelik sırasına göre kurtarmaya başlar.
Yangında görevli olan koruma ekibi ise yangından kurtarılan eşyaları koruma altına alır ve yangından etkilenmiş kişilerin paniklemesine karşı önlemler alır. Yangın esnasında oluşacak kargaşayı önlemek ile görevlidir. İlkyardım ekibi ise yaralı olan hastalara ve yangın dumanından etkilenmiş kişilere ilk yardım müdahalesinde bulunur.
Yangın ihbarının verilmesi ve personelin hareket tarzı mesai saatleri içerisinde olmuş ise geçerlidir. Mesai saatlerinin dışında ise ine İlk adım olarak haber verme durumu söz konusu olur. 2 adım olarak yangın ihbarını yetkili amirine ve ilgili kişilere haber vermesi gerekir.
Yangın talimatı doğrultusunda yangını kontrol altına almak ve can güvenliğini korumak için görevli kişiler yangın alanına geldikten hemen sonra müdahale etmeye başlaması gerekir.
Yangının büyümemesi ve daha fazla tehlikeli boyuta ulaşmaması için yangında görev alan kişilerin hızlı şekilde hareket etmesi ve her adımı doğru uygulaması hayati önem taşır.
Yangını İlk Gören Kişi Ne Yapmalı?
Yangını gören ilk kişi ne yapmalı sorusunda yanıt olarak yukarıda da belirtildiği gibi ilk başta sakin kalması gerekir. Panik yapmadan durumu binada olan diğer kişilere haber vermek için ya telefon ile arayarak yada ihbar butonunu harekete geçirerek yapması gerekir.
En yakın söndürme cihazı ile söndürme çalışmasını doğru şekilde yapması gerekir. Eğer bu durum mümkün değil ise hızlı bir şekilde 112’yi arayarak yardım çağrısında bulunması gerekir. Sıvı ya da gaz yangınlar hariç normal küçük yangınlar ilk 1 dakikada müdahale edilirse kolay şekilde söndürülebilir.